Életrajz

Aaliyah Dana Haughton

Aaliyah Dana Haughton életrajza

Aaliyah Dana Haughton 1979. január 16-án született New York Brooklyn negyedében. Különleges neve arab eredetű, ami a legkimagaslóbb jelentéssel bír. Szülei Michael és Diane Haughton, testvére Rashad Haughton. Édesanyja szintén énekesnő volt, de gyermekeiért feladta karrierjét.

Amikor Aaliyah 5 éves volt, Detroitba költözött a család. A kislány tehetségére hamar felfigyelt családja. A lány 1989-ben fellépett a Star Search nevű tehetségkutatóban a My funny valentine című dallal. A show-t sajnos nem ő nyerte meg, de ez cseppet sem tántorította el a fiatal Aaliyah-t az énekléstől. 11 éves korában Gladys Knight R&B énekesnő oldalán lépett föl többször is Las Vegasban.

Pár évvel később beiratkozott a Detroit High Schoolba, ahol éneklést és táncolást is tanult. 1993-ban Barry Hankerson, Liyah nagybátyja a Blackground Enterprises kiadó feje volt és R.Kelly R&B előadót menedzselte. A zenésznek rögtön megtetszett a fiatal lány varázslatos hangja és elkezdett dolgozni Lilee debütáló albumán, amit 1994-ben jelentettek meg Age ain’t nothing but a number címmel. A lemez hatalmas sikert aratott az ifjú tehetségnek olyan remek slágerekkel, mint a Back ‘n’ forth, az At your best és a The thing I like.

1996-ban Aaliyah kiadta második lemezét One in a million címmel, melyen már teljesen más stílusban jelent meg. Az albumon két, még akkoriban ismeretlen producerrel dolgozott, Missy Elliottal és Timbalandal. Az első sláger az If your girl only knew volt, ami a slágerlisták élén landolt. Az albumnak a két producer még soha nem hallott stílust adtak, ami fantasztikussá tette a lemezt. Sorra jöttek ki a slágerszerzemények: One in a million, The one I gave my heart to, Got to give it up, a 4 page letter és a Hot like fire. Aaliyah egycsapásra sikeressé vált fiatal kora ellenére.

Ezt követően Lilee elénekelte az Anastasia című rajzfilm egyik betétdalát, a Journey to the past-ot, amit Oscar-díjra jelöltek. Majd még egy film, a Dr. Dolittle betétdalával is sikert aratott, melynek címe az Are you that somebody.

1999-ben leforgatta első filmszerepét Jet Li mellett az Öld meg Rómeót. A filmzenék között ismét Aaliyah énekelt fel néhány remek dalt: a Try again lett a legsikeresebb, majd a Come back in one piece, melyet DMX mellett éneklelt.

2001-ben az énekesnő Ausztráliába utazott, hogy leforgassák a Kárhozottak királynője című vámpírmozit, melyben Liyah kapta meg a főszerepet. A forgatások után pedig fölvették harmadik albumát is Aaliyah címmel. A lemez 2001. július 17-én jelent meg óriási sikerrel. A kritikusok a legérettebb alkotásnak nevezték. Fantasztikus dalok szerepeltek rajta, pl.: We need a resolution, More than a woman és a Rock the boat.

Aaliyah és stábja augusztus 22-én a Bahamákra utaztak, hogy fölvegyék legújabb videóklipjét a Rock the boat című számához. A felvételek után azonban nagy baj történt a hazaút során.

2001. augusztus 25-én amerikai idő szerint 18:50-kor Aaliyah és stábja haza akartak jönni egy ikermotoros Cessna 402 B típusú kisrepűlőgéppel Abaco sziget Marsh harbour nevű reptérről. A felszállást követően körülbelül 70 méter magasságban a repülő irányíthatatlanná vált és pár másodperc múlva a földbe csapódott. Hat ember azonnal meghalt a zuhanás után, köztük a néhai énekesnő is. A másik három ember csak kicsivel később halt bele sérüléseibe.

A tragédiában elhunytak névsora:
Aaliyah Dana Haughton, Keith Wallace, Gina Smith, Douglas Kratz, Scott Gallin, Eric Forman, Anthony Dodd, Christopher Maldonado és Luis Antonio Morales.

A halottkém vizsgálata szerint Aaliyah a súlyos koponyasérülésébe és a zuhanáskor keletkezett tűzben elszenvedett súlyos égési sérüléseibe halt bele.

A katasztrófa elvileg a gép túlterheltsége miatt zuhant le és a pilóta vérében pedig alkoholt és kokaint találtak, akinek pár héttel a baleset előtt már bevonták az engedélyét.

Aaliyah búcsúztatását 2001. augusztus 31-én tartották a New York-i Manhattanban található Loyolai Szent Ignác Római Katolikus Templomban. Édesanyja 22 fehér galambbal érkezett a szertartásra, ami az énekesnő életkorát szimbolizálta. Több ezer rajongó siratta a tehetséges zenészt a helyszínen és gyászolja mindmáig. Aaliyah testét a Ferncliff Temető Rosewood Mauzóleumában helyezték örök nyugalomra. Halálának évfordulóin azóta is rengetegen látogatják meg őt sírhelyénél, hogy a rajongók tiszteletüket és szeretetüket kifejezzék a tehetséges lány előtt.

Aaliyah több mint egy nő, több mint egy énekesnő, ő örökké él szívünkben és csodálatos dalaiban.

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

© 2015 AALIYAH.HU